Skip to main content

Zamawianie ziół: +48 790 744 848

Laseropunktura zapisy: +48 790 744 848

Keczup domowej roboty

Strona główna » Warto wiedzieć » Keczup domowej roboty
Keczup domowej roboty

Nic nie zastąpi produktów domowej roboty, a już z pewnością zrobienie keczupu jest jak zdrowe tak i przyjemne! Domowy keczup jest pozbawiony barwników oraz konserwantów, może być smaczną alternatywą dla produktów sklepowych, często robionych z wątpliwej jakości warzyw i pełnych podejrzanych chemicznych dodatków.

Składniki:

2kg pomidorów

50dag jabłek

50 dag włoszczyzny w paski

25 dag cebuli

25 dag czerwonej papryki

25 dag cukru

0,1l octu 10%

1dag mielonego pieprzu

2 liście laurowe

3 goździki

2 łyżki soli

3 łyżki musztardy

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj warzywa i owoce, których użyjesz do wyprodukowania tego keczupu. Pomidory koniecznie sparz i nożem zdejmij z nich skórki. Jabłka również obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.  Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i skrój na małe kawałki.  Podobnie postąp z reszta jarzyn – pokrój je na drobno. Wszystkie razem ugotuj do miękkości, a następnie odcedź i starannie zmiksuj, by powstała jednolita masa. Ponownie postaw na ogniu tym razem dodając cukier, ocet, pieprz, liście laurowe, goździki, sól i musztardę. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, by nie spalić przecieru. Podgrzewaj, aż keczup się odpowiednio zagęści. Wtedy będzie już gotowy. Wystarczy przełożyć go do wyparzonych słoiczków i ustawić je do góry dnem. Można je też, dla większej pewności, pasteryzować. W tym celu obgotowuj słoiki we wrzącej wodzie przez 15 minut.

I gotowe!

Smacznego!

Źródło: Przetwory, Eleonora Trojan

Nie ma jeszcze komentarzy

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.


0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu